Türk Telekom (TTKOM) katılım endeksine uygun mu?

Türk Telekom (TTKOM) hisse katılım endeksine uygun mu? TTKOM hisse caiz mi, helal mi? Türk Telekom katılım endeksine neden uygun değil?

Türk Telekom, Türkiye'nin lider telekomünikasyon ve teknoloji şirketidir. 1840 yılında kurulan şirket, ülkenin en köklü ve en büyük telekomünikasyon hizmet sağlayıcısı olarak geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır.

Sabit telefon, mobil iletişim, internet ve dijital televizyon hizmetleri gibi birçok alanda faaliyet gösteren Türk Telekom, Türkiye'nin dijital dönüşümünde önemli bir rol oynamaktadır.

Türk Telekom, 9 Mayıs 2008 tarihinde halka arz edilerek Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştır. Şirketin hisselerine yatırım yapmak isteyenler, katılım endeksi durumunu araştırıyor. Özellikle İslami yatırım hakkında hassasiyeti bulunan borsa yatırımcıları, Türk Telekom Katılım Endeksine uygun olup olmadığını araştırıyor.

TÜRK TELEKOM (TTKOM) KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU?

Türk Telekom (TTKOM) katılım endeksine uygun değildir. Hissenin katılım endeksine uygun olmaması sebebiyle, caiz olmadığı değerlendirilmektedir.

TÜRK TELEKOM (TTKOM) KATILIM ENDEKSİNE NEDEN UYGUN DEĞİL?

Şirketlerin katılım endeksinde yer alabilmeleri için bazı kriterleri karşılıyor olması gerekir. Şirketlerin esas sözleşmelerinde, katılım finans ilkelerine aykırı olan faaliyet ve imtiyaz bulunmamalıdır. Ayrıca, finansal raporlarında da katılım finans ilkelerine uygun olmayan gelirlerin oranı %5'i aşmamalıdır.

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere, Türk Telekom'un esas sözleşmesinde katılım finans ilkelerine uymayan faaliyet yer almaktadır. Ayrıca, şirketin katılıma uygun olmayan gelirlerinin oranı da %5'i aşarak %6,35'e yükselmiştir.

Bu sebeplerden dolayı TTKOM katılım endeksine uygun değildir.