SASA hisselerinde neler oluyor? Patron neden geri alım yapıyor?
Borsa İstanbul'un lokomotif şirketlerinden biri olan SASA Polyester, son yıllarda bekleneni bir türlü verememişti. SASA hisselerindeki düşüş yatırımcıyı bıktırsa da hissede son zamanlarda önemli gelişmeler yaşandı. Peki, SASA hisselerinde neler oluyor? Detaylar Borsa Kafa'da!
SASA Polyester (SASA), şüphesiz Borsa İstanbul'un öncü şirketlerinden biri. Öyle ki; şirketin borsada işlem gören payları, son yıllarda endeksin büyük yükünü bile çekmişti. Ancak yaklaşık son 2 yıllık süreçte bu durum pek de yaşanmadı. SASA, 17 Kasım 2022 tarihinde şimdiye kadarki zirve fiyatını görmüş, daha sonra ise sert düşüş göstermişti. O tarihte, (bölünmüş fiyata göre) 10,28 TL'yi gören SASA, akabinde yatırımcılarını adeta bıktırdı.
PEKİ NELER OLDU?
SASA Polyester Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, "Sasa hissesi çok yüksek, alınmaz" açıklamasında bulunmuştu. İşte gelen bu açıklama sonrası, SASA'ya o ana kadar olan güven oldukça azalmıştı. SASA hisselerindeki düşüş her ne kadar 17 Kasım 2022 tarihinde başlasa da Erdemoğlu'nun açıklamalarının ardından düşüş hızlandı.
AÇIKLAMA SONRASI SERMAYE ARTIRIMLARI GELDİ!
SASA Polyester, Erdemoğlu'nun açıklamalarının ardından 6 kez sermaye artırımı yaptı. 05.12.2022 tarihinde %0,34 tahsisli sermaye artırımı yapan SASA, daha sonra ise 23.05.2023 tarihinde %130 oranında bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirmişti. SASA'da daha sonra 8 Ağustos 2023 tarihinde %0,05, 20 Kasım 2023 tarihinde %0,44 ve 23 Mayıs 2024 tarihinde de %1,66 oranında tahsisli sermaye artırımları yapıldı. Son olarak SASA hisseleri, 12.08.2024 tarihinde yapılan %700 bedelsiz sermaye artırımı ile birlikte 8'e bölündü. SASA'nın son bedelsizi ile birlikte hisse fiyatı da 5,49 TL'ye güncellendi.
Görüntü: Fintables
BEDELSİZ SONRASI YİNE BEKLENEN OLMADI!
SASA Polyester hisselerinde bedelsiz sermaye artırımı sonrası beklenen yine olmadı. Birçok yatırımcı, hisse fiyatının 5-6 TL aralığında olmasından dolayı hissede sert yükselişler bekledi. Ancak SASA payları, bölünmenin yapıldığı ilk seans olan 12 Ağustos'ta bir nebze yükselse de daha sonra yeniden düşüşe geçti. SASA'nın %700 bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı 4,53 TL'ye kadar geriledi. Hissede kayıp derinleşirken, yatırımcılar da endişelenmeye başladı. Tam bu esnada devreye patron girerek pay geri alımları yapmaya başladı.
3 GÜNDE 18 MİLYON LOT ALINDI!
SASA Polyester Sanayi A.Ş., hisselerdeki düşüşü de fırsat bilerek pay geri alımı programı başlattı. Şirket tarafından 27, 28 ve 29 Ağustos 2024 tarihlerinde pay geri alımları yapıldı. İlk gün 2 milyon lot alımı yapan SASA, ikinci ve üçüncü gün ise 8'er milyon lot alarak 3 günde toplam 18 milyon lot alımına imza attı.
SASA'nın KAP'ta yaptığı açıklamada Söz Konusu Geri Alımın Amacı olarak, "Pay sahiplerinin menfaatinin korunması" ifadelerine yer verildi.
YATIRIMCILAR, DEV YATIRIMI BEKLİYOR!
SASA Polyester yatırımcıları, şirketin hummalı bir çalışma içerisinde olduğu PTA Üretim Tesisi'nin faaliyete geçmesini büyük bir merakla bekliyor. Resmi web sitesinde 1,5 milyar dolarlık PTA yatırımının detaylarını veren SASA, bu tesiste yıllık 1.750.000 ton üretim yapmayı hedefliyor. SASA paylarına olan ilginin, bu yatırımın faaliyete geçmesinin ardından artacağı da beklentiler arasında yer alıyor.
Kaynak: Borsa Kafa