Başkasının rüçhan hakkı nasıl alınır?

Bedelli sermaye artırımlarının bir parçası olan rüçhan kuponları, yatırımcılar tarafından alınıp satılabilmektedir. Peki, başkasının rüçhan hakkı nasıl alınır? Detaylar Borsa Kafa'da!

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, sermaye artırımına gitme kararı aldığında bu işlemi bedelli sermaye artırımı mı yoksa bedelsiz sermaye artırımı mı olduğu önemlidir. İki seçenekle sınırlı bırakmayalım, her ne kadar bireysel yatırımcıları çok ilgilendirmese de şirketler tahsisli sermaye artırımı kararı da alabilir. Biz bu yazımızda bedelli sermaye artırımı ve rüçhan kuponundan bahsedeceğiz. Öncelikle bedelli sermaye artırımının ne olduğundan, daha sonra da rüçhan kuponundan bahsedelim.

BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?

Şirketler, sermaye artırımı gerçekleştirmek için bir seçenek olan bedelli sermaye artırımı kararı alır. Bu karar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandığında, şirket yatırımcılarını yakından ilgilendiren ve dikkat etmesi gereken süreç başlar. Şirket, bedelli sermaye artırımı için tarihleri açıklar. Bu tarihlerin aralığı genellikle 10-15 günlük bir takvim süresidir. Belirlenen tarihlerin başlangıç gününde, daha önceden elinde bedelli sermaye artırımına giden şirketin hissesi bulunanlara rüçhan kuponları gönderilir. Zaten süreç de burada başlar. Yatırımcıların, kendilerine verilen süre içerisinde rüçhan kuponlarını ya hisse senedine çevirmesi ya da bir başkasına satması gerekiyor.

BAŞKASININ RÜÇHAN HAKKI NASIL ALINIR?

Diyelim ki siz bedelli sermaye artırımı yapan bir şirketin daha önceden yatırımcısı değildiniz. Ve dolayısı ile size rüçhan kuponu gönderilmedi. Bu durumda, bir başkasının rüçhan kuponunu satın alabilirsiniz. Rüçhan kuponları, tıpkı hisse senetlerinde olduğu gibi, alınıp satılan bir varlıktır. Şirketin bedelli sermaye artırımı için belirlediği tarihlerde, başkasının rüçhan hakkını hisse senedi alıyor gibi alabilirsiniz. Rüçhan kuponları da tıpkı hisse senetleri gibi gün içerisinde fiyatının değişmesi ile dikkat çeker. Aşağıda yer alan fotoğrafta, Kontrolmatik Teknoloji'nin rüçhan kuponunu görüyorsunuz.