Akmerkez GYO (AKMGY) katılım endeksine uygun mu?

Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AKMGY) katılım endeksine uygun mu? AKMGY hisse caiz mi, helal mi? AKMGY neden katılım endeksine uygun değil?

Akmerkez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Türkiye'nin önde gelen gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biridir ve İstanbul'un en prestijli alışveriş merkezlerinden biri olan Akmerkez'in sahibidir. 1993 yılında kurulan Akmerkez, alışveriş, eğlence ve yaşam merkezi olarak hizmet vermekte olup, modern mimarisi ve geniş mağaza yelpazesi ile dikkat çekmektedir.

Akmerkez GMYO, 15.04.2005 tarihinde halka arz edilmiş ve Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştır. Şirket bu tarihten bu yana borsanın dikkat çeken GYO şirketlerinden biridir. Son zamanlarda AKmerkez GMYO hakkında katılım endeksine uygun olup olmadığı araştırılmaktadır.

AKMERKEZ GYO (AKMGY) KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU?

Borsa İstanbul, 2024 yılında katılım endeksini güncellemiştir. BIST tarafından yapılan son güncellemeye göre, Akmerkez GYO (AKMGY) katılım endeksine uygun değildir. Yapılan bu güncelleme ile birlikte, AKMGY hisselerinin caiz olmayabileceği görüşü hakimiyet kazanmıştır.

AKMERKEZ GYO (AKMGY) KATILIM ENDEKSİNE NEDEN UYGUN DEĞİL?

Akmerkez GYO'nun 2023 yılı finansal raporuna göre katılım finans ilkelerine uygun olmayan gelirlerinin oranı %16,19'dur. Bu oran, katılımda yer alabilmek için %5'in altında olmalıdır. AKMGY hisseleri, bu sebeple katılım endeksine uygun değildir. Aşağıdaki tabloda, bahsi geçen tabloyu görebilirsiniz.