ADRA GYO (ADGYO) hisse katılım endeksine uygun mu?

Adra Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ADGYO) katılım endeksine uygun mu? ADGYO hisse caiz mi, helal mi? ADGYO katılım endeksinde neden yok? İşte sebebi!

ADRA Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ADRA GYO), Türkiye'de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirket, ticari gayrimenkullerden konut projelerine, sanayi tesislerinden lojistik merkezlere kadar geniş bir portföyde yatırımlar yaparak değer yaratmayı amaçlar. ADRA GYO, portföyünü çeşitlendirerek riskleri minimize ederken, yatırımcılara uzun vadeli ve sürdürülebilir getiri sağlamayı hedefler. Yenilikçi ve çevre dostu projelere öncelik veren şirket, profesyonel yönetim ekibi ile gayrimenkul projelerini etkin bir şekilde yönetir ve gelecekteki projeler için değerlenme potansiyeli olan arazilere yatırım yapar.

Adra GYO, 2020 yılında kurulmuş ve Eylül 2023'te halka arz edilerek Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştır. Şirketin hisselerine yatırım yapmak isteyenler, katılım endeksine uygun olup olmadığı konusunda detayları araştırmaya başladı. Özellikle İslami açıdan uygun yatırım yapmak isteyen ve hisselerde caizlik arayan yatırımcılar, bu konuyu oldukça merak ediyor.

ADRA GYO (ADGYO) KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU?

Katılım Endeksi'ne alınacak şirketlerde, karşılaması gereken bazı kriterler aranmaktadır. Bu kriterler, şirketlerin hem mali hem de esas sözleşmelerinde yer alan faaliyet alanı ile ilgilidir.

Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere; Adra GYO'nun esas sözleşmesinde katılım finans ilkelerine uygun olmayan faaliyet alanı ya da imtiyaz bulunmamaktadır. Ancak şirketin katılım finans ilkelerine uygun olmayan gelirlerinin oranı %14,15 oranındadır. Katılım endeksinde yer alabilmek için bu oranın %5'in altında olması gerekir. Dolayısı ile ADGYO katılım endeksine uygun değildir. ADGYO hisselerine yatırımın, caiz olmayabileceği değerlendirilmiştir. Şirketin bu durumu, 2023 yılı finansal verilerine göredir, sonraki bilanço değişebilir.