ADEL katılım endeksine uygun mu? ADEL hisse caiz mi, helal mi?

Borsa İstanbul'un önde gelen şirketlerinden ADEL Kalemcilik katılım endeksine uygun mu? ADEL hisse caiz mi, helal mi? ADEL katılım endeksine neden uygun değil?

Adel Kalemcilik, Türkiye'nin önde gelen kırtasiye üreticilerinden biridir. 1969 yılında kurulan şirket, geniş bir ürün yelpazesine sahip olup kalem, boya, defter, dosya gibi çeşitli kırtasiye malzemeleri üretmektedir. Adel Kalemcilik, özellikle Faber-Castell markasıyla tanınır ve bu markanın Türkiye'deki lisanslı üreticisidir.

Adel Kalemcilik'in genel merkezi İstanbul'da bulunmakta olup, Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretim tesisleri bulunmaktadır. Şirket, hem yerel hem de uluslararası pazarlara hizmet vermekte, kalite ve inovasyona önem vermektedir. Adel Kalemcilik, sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretim süreçlerine de büyük önem verir.

KATILIM ENDEKSİ NEDİR?

Katılım endeksi, Katılım Bankaları Birliği tarafından belirlenen finansal ve faaliyet alanı kriterlerini yerine getiren şirketlerin yer aldığı endekstir. Bu şirketlerin finansal yapısında, faiz vb. gelir ve giderlerin belli bir oranın altında olması gerekir. Ayrıca bu endekse dahil edilecek olan şirketlerde İslami açıdan helal sayılan faaliyet bulunması beklenir.

ADEL KALEMCİLİK KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU?

ADEL Kalemcilik hisselerinin 2023 yılı finansal raporunda ve esas sözleşmesinde yer alan verilere göre; katılım endeksine uygun değildir. Aşağıdaki ADEL Katılım Finans tablosunda da görüldüğü üzere; şirketin esas sözleşmesinde aykırı bir durum olmasa da katılım finans ilkelerine uygun olmayan gelirlerinin oranı %5'in üzerindedir. ADEL bu sebeple katılım endeksine uygun değildir. ADEL hisselerin yatırım yapmanın caiz olmayabileceği değerlendirilmektedir.

ADEL KALEMCİLİK HANGİ ENDEKSLERDE?

Adel Kalemcilik hisseleri BIST Tüm-100, BIST Yıldız, BIST Tüm, BIST Sınai, BIST 500, BIST İstanbul endekslerine dahildir.